میخواهیم راهی سفری مهم به خارج از مرزهای وطن شویم. سفری که بر خلاف گذشته بلیط آن یک سره است. محدودیتهای ما فراوان است و چیزهای ضروری نیزهم. به کدام کالاها و اجناس بیشتر نیاز داریم و بهتر است آنها را در این سفر همراه خود کنیم؟
در پاسخ به اینکه: «چه همراه بیاوریم؟» میتوان یک جزوه چند صفحهای پاسخ گفت اما واقعیت این است که آنچه همراه میکنیم وابستگی زیادی به شرایط مالی، روحی و خانوادگی ما دارد. قاعده کلی این است: «هر چه کمتر بهتر. برای هر آنچه که انتخاب میکنید دلایل واقعاً متقاعد کنندهای داشته باشید.»
چرا شرایط مالی؟
همانطور که قبلاً بیان شد شما جمعاً و از طریق حدود ۳۵ تا ۳۸ کیلو، کم یا بیش (۴۶ کیلو برای دو چمدان ۲۳ کیلویی منهای وزن خود چمدانها)، به ازای هر نفر امکان انتقال رایگان بار از طریق بلیط دارید. برای بیش از این، هر چقدر که باشد باید هزینه بپردازید: به صورت اضافه بار همراه مسافر (که معمولاً گرانترین و غیر اقتصادیترین راه است) یا ارسال از طریق فریت بار و انتقال هوایی (که بسیار اقتصادیتر از روش قبلی است و میتوان بار را همزمان یا چند روز پس از رسیدن به مقصد دریافت کرد) و یا از طریق ارسال بار از طریق دریایی (که بسیار ارزانتر از روشهای قبلی است اما معمولاً بین ۴۵ روز تا دو ماه زمان میبرد.) در همه این روشها یک پای محاسبات، اقتصادی و مالی است و پایه دیگر میزان ضرورت زمانی. یعنی اینکه مثلاً این وسیله مورد نظر را شما باید همزمان و در لحظه ورود به کانادا داشته باشید یا تاخیر در دریافت آن مشکلی ایجاد نمیکند.
اما مسئله مالی جنبههای دیگری هم دارد؛ «ما با وسائل فعلی خود چه کنیم؟» فرض کنیم که سرویس خوب آشپزخانه داریم و از طریق دوستان یا اطلاعات همین وبسایت دریافتهایم که وسائل با کیفیت آشپزخانه در کانادا به شدت گران هستند. ما هم که پیشتر برای این وسائل پول دادهایم. آیا باید آنها را به قیمت خیلی ارزان و چه بسا به ثمن بخس در ایران رها کنیم و بعد در کانادا برای آنها مجدد پول خرج کنیم یا صرف میکند که همراه خود بیاوریم؟ نظیر همین سوال درباره دهها وسیله دیگر منزل هم قابل طرح است.
از آن بدتر وضع کالاهای لوکستر و عتیقهجات است که چه بسا پول بسیار زیادی برای آنها مصرف کرده باشیم و حالا دلمان نمیآید که به راحتی آنها را از دست بدهیم.
همین طور که میبینید برای خانوادههای مختلف سناریوهای متنوعی وجود دارد. زوج جوان متخصصی که تازه چند سالی است با هم زندگی مشترک تشکیل دادهاند و در این وانفسای اوضاع اقتصادی ایران احتمالاً در منزل اجارهای زندگی کرده و اسباب و اثاثیه زیادی هم به غیر از اندکی «تیر و تخته» فراهم نکردهاند به راحتی میتوانند قید آنها را بزنند و با نزدیک کردن آنها به پول، همه نیازها را در آینده تامین کنند (بعداً در ذیل همین سر فصل ۱۰۰ روز اول… توضیح خواهیم داد که نخستین وسایل زندگی را چگونه و از کجا تامین کنیم که بسیار اقتصادیتر باشد.) اما خانواده جا افتاده تری که چه بسا برخی از این وسائل جنبههای عاطفی برایشان دارد و یا خانواده متمولی که از طریق ویزای سرمایهگذاری قصد مهاجرت دارد بعید نیست که حتی چند کانتر بار از طریق دریا به مقصد کانادا ارسال کند و البته هزینههای آن را هم بپردازد.
جنبه دوم، مسائل روحی و عاطفی است. وسایل و امکاناتی هستند که قابل ارزیابی و سنجش مالی نیستند و زندگی هر کس را معنا میدهند. فلان کاردستی دوران کودکی؛ آخرین هدیه مادر از دست رفته؛ آلبومهای عکس خانوادگی؛ عروسکی که برای فرزندتان حکم مونس شبها را دارد …توجه داشته باشید که در هنگام زندگی در غربت خیلی از این عناصر ارزش بیشتری پیدا میکنند اما البته نباید در همراهی چنین وسایلی دچار افراط شد. شما برای ساختن یک زندگی بهتر دست به مهاجرت زدهاید نه برای غوطه خوردن در نوستالژی گذشته.
جنبه نهایی، مسائل خانوادگی است. خانوادههای پرجمعیت نسبت به خانوادههای کم جمعیت، خانوادههای قدیمیتر نسبت به خانوادههای جدیدتر، خانوادههایی که سابقه زندگی دور از هم اعضا را دارند در مقابل آنهایی که هیچگاه از هم دور نبودهاند و… هر یک سناریوهای متفاوتی در مورد اشیایی که باید همراه کنند دنبال میکنند.
شما از هر گروه که هستید بهتر است چنین کنید:
- با رایزنی و جستجو، فهرستی از کالاهای مورد نیاز خود (فهرست ضرورتها) برای زندگی اولیه در کانادا فراهم کنید (مطالب این وب سایت میتواند به شما کمک کند). مهم تاکید بر روی مواردی است که تهیه آنها در کانادا یا غیر ممکن است یا بسیار گرانتر از ایران تمام میشود. این موارد شامل انواع پوشاک، وسایل آشپزخانه و برخی وسائل اتاق خواب چون پتو و متکا میتواند بشود.(لطفاً آفتابه را از این لیست حذف کنید! مشابه آن با کارکردهایی به مراتب بهتر در کانادا موجود است.) توجه داشته باشید که در این فهرست اولویت با داشتههای خودتان است اما احتمال دارد خرید برخی از آنها صرف کند.
- از آن بخش از وسائل زندگی خود که احتمال میدهید و یا علاقهمندید همراه خود منتقل کنید (فهرست علایق) لیستی تهیه کنید.
- مشترکات این دو لیست را استخراج کنید. این فهرست بیشترین احتمال را در همراهی با شما (به هر روش ممکن) خواهند داشت.
- در مورد سایر کالاهای فهرست ضروریات مداقه کنید: ارزش آنها به ریال (اگر مجبور به تهیه مجدد آنها هستید)+ وزن تقریبی آنها (و ارزش ریالی هزینه انتقال به کانادا) چقدر میشود؟ تهیه آن در کانادا چقدر هزینه دربر دارد؟ خوشبختانه این روزها با حضور اینترنت، امکان جستجو و یافتن پاسخ چندان سخت نیست. توجه داشته باشید که به دلیل نرخ بالای تورم در ایران و تثبیت نسبی نرخ ارز، اختلاف قیمت بسیاری از کالاها در چند سال اخیر به شدت گذشته نیست لذا در مشاوره با دوستانتان در کانادا، ضمن احترام به تجارب آنها این نکته را در نظر داشته باشید.
- در مورد باقیمانده کالاهای فهرست علایق به این سوالات پاسخ دهید: ۱- میزان این علاقه چقدر است؟ (سعی کنید از خیلی زیاد تا خیلی کم رتبهبندی کنید)، تلاش کنید موارد خیلی کم و کم و حتی متوسط را به مرور حذف کنید. این کار در بار اول سخت است اما اگر چند روز فاصله بیاندازید تصمیمگیری راحتتر میشود. ۲- به فرض انتقال آنها به کانادا میخواهید با آنها چه کنید؟ توجه داشته باشید که ممکن است تا مدتها مکان وسیع و مناسبی برای انبار کردن این کالاها در اختیار نداشته باشید. البته راهها و روشهایی وجود دارد اما بسیاری از آنها مستلزم پرداخت هزینه است. آیا چنین هزینههایی ضرورت دارد؟
- در مورد آن دسته از کالاهای فهرست علایق که هنوز سرسختانه مقاومت میکنند به این پرسش پاسخ دهید: آیا میتوانم آنها را برای مدت حدود یک سال در جایی در ایران نگه دارم و بعد ارسال کنم؟ چنین کاری مستلزم هزینه است؟ چقدر؟ معمولاً همه ما آن قدر دوست و آشنا داریم که بتوانیم این کالاها را بدون پرداخت هزینه در جایی انبار کنیم. از آنجا که بر اساس قوانین گمرک کانادا این اجازه به شما داده شده که در زمان مهاجرت، ظرف مدت محدودی پس از مهاجرت یک نوبت دیگر کالاهای زندگی شخصی خود را بدون پرداخت هزینههای گمرکی وارد نمایید به شما توصیه میکنم در مورد کالاهای غیرضروری فهرست دوم حتماً از این فرصت استفاده کنید. چون احتمالاً در مدت این یک سال و با تصویر جدیدی که از مهاجرت و الگوهای حاکم بر زندگی کانادایی پیدا میکنید موارد قابل توجهی از این فهرست حذف خواهند شوند.
بحث مهم کالاهای همراه مهاجر را در یک پست دیگر دنبال میکنیم.
ثبت دیدگاه