دولت فدرال در جهت بهبود سیستم جذب مهاجران بستههای متعددی را برنامهریزی و به مرور در دست اجرا دارد. هدف از این برنامهها اول، جذب مهاجران متخصص در راستای نیازهای بازار کار کانادا، دوم، ایجاد تسهیلاتی برای ورود سریعتر آنها به این بازار از طریق سهولت و سرعت در ارزیابی مدارک آنها و سوم، تغییر سیاستها و برنامهها در جهتی است که دارندگان سایر انواع ویزاها (تحصیل و کار) بتوانند با سهولت بیشتری برای اخذ اقامت کانادا اقدام نمایند. در این مقاله به تغییرات سیاستی برای پیگیری سریعتر پرونده دانشجویان متقاضی اقامت کانادا در سیستم نمرهدهی یا Point System و ارزیابی صلاحیت آنان پرداخته شده است.
برنامهای که به دانشجویان بینالمللی اجازه میدهد تا سه سال بعد از فارغالتحصیلی در کانادا کار کنند، میتواند به بالا بردن توان رقابتی کانادا برای جذب نیروی کار کمک کند. چنانچه دانشجویان در این مدت به کار مشغول باشند، سریعتر و با موفقیت بیشتری میتوانند مراحل مهاجرت و اخذ اقامت دائم را پشت سر بگذرانند.
برنامه اجازه کار به فارغ التحصیلان در کانادا خیلی زود در بین دانشجویان محبوبیت پیدا کرد و سیل تقاضاها را به مراکز مربوطه جاری ساخت. دانشجویان بینالمللی، مدافعان بحث مهاجرت، مشاوران دانشجویان و نیز دانشگاهها مدتهاست که به دنبال اجرای طرحی برای تسهیل شرایط بهکارگیری دانشآموختگان خود بودند و حالا همگی از این برنامه استقبال کردهاند.
یکی از مشاوران دانشجویان بینالمللی در دانشگاه ویلفرید شهر واترلوی استان انتاریوی کانادا معتقد است که اجرای این برنامه بیتردید کانادا را در موقعیت خوبی قرار میدهد. او میگوید: «اعطای مجوز کار به مدت سه سال بعد از فارغالتحصیلی شکافی را که بین نیازهای کشور برای مهاجران واجد شرایط و تعداد دانشجویان بینالمللی فارغالتحصیل وجود داشت، پر کرده است.» او که پیشتر در رشته مطالعات مهاجرت تدریس کرده، میگوید که پیش از این بسیاری از دانشجویانی که در کانادا تحصیل میکردند برای کار به ایالات متحده میرفتند تا به این ترتیب شرایط خود را برای تقاضای اقامت دائم بهتر کنند و بعد از آن دوباره به کانادا میآمدند و برای این منظور تقاضا میکردند.
کانادا برای اینکه بداند کدام متقاضی شرایط اخذ حق شهروندی را دارد از یک سیستم نمرهدهی استفاده میکند. در این سیستم چنانچه متقاضی بعد از فارغالتحصیلی در کانادا کار نکرده باشد و به فرض داشتن نمرات خوب دانشگاهی، چند امتیاز به دست میآورد. در برنامه جدید کسانی که بعد از فارغالتحصیلی در کانادا به کار مشغول شدهاند از این سیستم نمرهدهی خارج میشوند و بر اساس موازین جدید پذیرفته یا رد میشوند و البته تا امروز که بیش از ۹۵ درصد از این متقاضیان موفق بوده و پاسخ مثبت دریافت کردهاند.
بر اساس نظرسنجی سال ۲۰۰۹ از دانشجویان بینالمللی که در کنفرانس اداره کانادایی تحصیلات بینالمللی یا CBIE ارائه شد، نیمی از دانشجویان پاسخ داده بودند که یکی از عوامل اصلی برای انتخاب کشور کانادا به عنوان محل تحصیل، همین برنامه مهاجرتی جدید بوده است.
تعداد مشابهی نیز پاسخ داده بودند که در نظر دارند بعد از پایان تحصیلات در کانادا کار کنند. تعداد بیشتری، تقریبا سه نفر از هر چهار نفر، فرصتهای شغلی موجود در کانادا را یک دلیل مهم برای انتخاب این کشور به عنوان محل تحصیل عنوان کرده بودند. در سال ۲۰۰۸ تعداد ۱۸هزار مجوز کار از طرف دولت صادر شده بود که نسبت به سال قبل از آن ۶۳ درصد افزایش نشان میداد.
در یکی از جلسات کنفرانسCBIE یکی از اعضای اداره مهاجرت و شهروندی کانادا اعلام کرد که معرفی طرح فعلی شهروندی فارغالتحصیلان از دانشگاههای کانادا سبب شده تا علاقه به کسب مجوز کار نیز افزایش پیدا کند. او اظهار امیدواری کرد که در نتیجه اجرای این طرح وزارتخانه متبوعش با افزایش تقاضا برای دریافت مجوز کار روبهرو شود.
یکی از متخصصان بر این باور است که با اعلام این طرح، برای دانشجویان دیگر کشورها که به تحصیل در کانادا علاقهمند هستند بیش از یک فرصت برای انتخاب، یعنی فقط انتخاب دانشگاه محل تحصیل و امکان تحصیل، فراهم میگردد. همه افراد به پتانسیلهایی که رشته تحصیلیاشان برای کار در اختیارشان قرار میدهد نیز فکر میکنند. با داشتن یک رزومه شغلی که سابقه سه سال کار در آن به چشم میخورد، فرصتهای بهتری برای افراد ایجاد خواهد شد.
شاید یکی از علل اعلام سریع این برنامه، برنامههای مشابهی باشد که کشورهای انگلیس و استرالیا برای جذب نیروی کار به اجرا درآوردهاند و البته علت دیگر نیز رقابت با ایالات متحده امریکا در جذب نیروهای کار است؛ گرچه سیستم پذیرش نیروی کار در آن کشور چندان هم ساده نیست.
یکی دیگر از مشاوران دانشجویان در همین سمینار گفت که این برنامه نه تنها شانس کاریابی دانشجویان بعد از تحصیل را افزایش میدهد بلکه حتی در طول دوران تحصیل نیز فرصتهای زیادی را برایشان فراهم میسازد.
با اینکه پیشتر دولت طرحی را اعلام کرده بود که بر اساس آن دانشجویان بینالمللی میتوانستند طی دوران تحصیل به کار مشغول شوند اما با این وجود اغلب کارفرمایان برای بهکارگیری دانشجویان بینالمللی در برنامههای co-op خود علاقهای نشان نمیدادند چون بعد از طی این دوره هیچ آیندهای برای امکان همکاری دائم با آنان به چشم نمیخورد.
اما به اعتقاد این مشاور، اکنون کارفرمایان میدانند که دانشجویان نه تنها سه سال مجوز کار در کانادا را دارند، بلکه در آینده نیز این فرصت برایشان فراهم آمده تا شهروند کانادایی شوند
ثبت دیدگاه