اولین دغدغه هر مهاجر کانادا که در حال دریافت ویزا و انجام مقدمات سفر هست، فارغ از اینکه شخص از طریق برنامه های فدرال وارد کانادا شود یا یکی از برنامه های استانی، انتخاب محل کار و زندگی است.
ونکوور، مونترال و تورنتو بعنوان مقاصد اصلی ایرانیان در سالهای اخیر هر یک جذابیتها، فرصتها و تهدیدها و همچنین چالشهای خاص خود را داشته و دارند.
چه بسیارند کسانی که از طریق برنامه فدرال وارد کانادا میشوند و سودای زندگی در کبک دارند یا مهاجرانی که از طریق برنامه استان کبک وارد میشوند و مترصد اولین بهانه یا فرصت برای ترک کبک و زندگی در تورنتو یا ونکوور هستند. همچنین افراد زیادی که بواسطه داشتن دوست و فامیل یا علاقه شخصی راهی ونکوور میشوند اما بازار کار تورنتو آنها را جذب خود میکند. از طرفی خانواده های بسیاری هستند که وارد تورنتو میشوند اما جذابیتها و زیبائیهای زندگی در ونکوور آنها را به غربی ترین سواحل کانادا سوق میدهد.
بسیاری آب و هوای ونکوور را مناسب خود میدانند و بسیاری روزهای بارانی مداوم آن را غم انگیز توصیف میکنند.
بسیاری از خانواده ها از هزینه های بالای زندگی در ونکوور شکوه میکنند در حالیکه بسیاری دیگر زندگی در ونکوور را یک فرصت طلایی برای خود میدانند.
تفاوتهای آشکار و پنهان زیادی در سبک زندگی، میزان درآمد، میزان دخل و خرج و سطح رفاه بین سه شهر بزرگ کانادا وجود دارد. اما یک انتخاب غلط برای محل سکونت باعث میشود همین فاکتورها بطور غیر مستقیم روی سلامت روانی خانواده، کیفیت آموزش فرزندان و روند صحیح زندگی در سایر ابعاد آن تأثیرگذار باشد.
در ادامه به تفصیل مزیتها و معایب زندگی در دو شهر بزرگ کانادا یعنی مونترال و تورنتو را که مقصد اصلی بیشتر ایرانیان مهاجر هستند مورد بررسی قرار میدهیم. دلیل نگاشتن این نوشتار این است که همواره خانواده های زیادی بین زندگی در مونترال یا تورنتو مردد هستند و این مشمول هر دو گروه مستقر در تورنتو و مونترال میگردد.
نکته مهم این است که تعریف مزایا و معایب بسته با بافت فرهنگی و مالی و اجتماعی خانواده ها و همچنین سن اعصای خانواده متفاوت است، همچنین اینکه خانواده چه طرحها و برنامه های کوتاه مدت و میان مدتی برای سالهای آینده دارد میتواند باعث اختلاف دیدگاه در خانواده های مختلف گردد و هر یک مزایا و معایب را با توجه به شرایط خود مورد ارزیابی قرار دهند.
تورنتو :
بزرگترین شهر کانادا، قطب تجاری بسیار مهم با بیشترین تعداد ایرانیان مهاجر است. همچنین بافت ایرانی در این شهر منسجم تر و متمرکز تر از مونترال و ونکوور است.
نمود این تمرکز جمعیت ایرانی را میتوان در پلازای ایرانیان، محله ایرانی نشین نورث یورک، فروشگاهها و خدمات و سرویسهای ایرانی مستقر در خیابان یانگ بین تقاطعهای Sheppard تا Steeles و حتی بعد از آن بخوبی مشاهده کرد.
اصطلاحاتی مثل تهرانتو، میدان محسنی،،، همه گویای تمرکز و انسجام جمعیت ایرانیان مهاجر در تورنتو است. بهمین دلیل زندگی در تورنتو دسترسی وسیعتر و آسان تری به خدمات، کالاها و سرویسهای ایرانی میدهد.
خانواده های ایرانی که پا به سن گذاشته اند و به لحاظ اقتصادی وضعیت پایدارتری دارند علاقمندی زیادی به تورنتو دارند و بر خلاف مونترال که پذیرای زوجهای جوان تر و دانشجویان در سنین بین 22 تا 35 سال است تورنتو شاید مقصد جذاب تری برای خانواده های با والدین بالای پنجاه سال داشته باشد.
ناگفته نماند که بسیاری از این خانواده ها که فرزندان دانش آموز یا دانشجو دارند مونترال را مناسبتر میدانند و دلایل آن را در ادامه خواهیم گفت. شاید یکی از دلایل ورود به تورنتو برای خانواده های مسن تر (که قطعا قابلیت انطباق کمتری دارند) این باشد که آنها که فراگیری زبان انگلیسی یا فرانسه برایشان به مراتب مشکل تر است در کامیونیتی ایرانی شهری مثل تورنتو نیاز کمتری به فراگیری زبان در روزهای اول مهاجرت احساس میکنند و با مراودت با ایرانیان و طیف گسترده خدمات ایرانی خود را در تهران دوم میابند و شاید کمتر درگیر دلتنگی و غربت ناشی از عدم توانایی در برقراری ارتباط با دیگران شوند(که البته خطری که در این پدیده هست همان عقب ماندن از تطبیق با جامعه جدید و یادگیری زبان و فرهنگ جدید است که در دراز مدت موجب عقب ماندن از زندگی در بعد اجتماعی خواهد شد) حال آنکه خانواده های جوان تر که انگیزیه و قابلیت انطباق بیشتری دارند با ورود به ونکوور یا مونترال دغدغه ای بابت یادگیری و تقویت زبانهای انگلیسی و فرانسه ندارند.
تورنتو شهر بزرگی است، درواقع کمتر مهاجر تازه واردی هست که درک درستی از بزرگی تورنتو داشته باشد. مسافتها طولانی و زندگی در آن به لحاظ درگیری با ترافیک و شلوغی و سر و صدا بسیار شبیه به تهران اما در مقیاس غربی است !
در تورنتو اگر مشغول درس یا کار باشید بندرت فرصتی پیدا میکنید تا در روزهای هفته با خانواده باشید و تمام با هم بودنها محدود به روزهای تعطیل آخر هفته است. شهری که کار و درآمد (و البته همچنین هزینه مسکن و رفت و آمد) بالا است و از طرفی از صبح تا شب همه در حال دویدن و کار کردن هستند و هیچ وقتی برای تلف کردن نخواهید داشت ! موقعیتهای شغلی فراوان، محله های ایرانی ویلایی نشین زیبا و آرام، و البته چند دانشگاه خوب برای درس خواندن.
مونترال:
مونترال دومین شهر بزرگ کانادا، یک شهر فرهنگی و تاریخی و زیباست.
شکوفایی اقتصادی دهه های 70 و 80 شاید در حال حاضر نمود چندانی نداشته باشد اما این شهر یک بهشت واقعی برای خانواده ها، دانشجویان و تازه واردان است.
زبان اول فرانسه است اما با دانستن انگلیسی تمام نیازهای شما برآورده میشود چراکه مونترالی ها (بخصوص نسل زیر 50 سال) به انگلیسی تسلط کامل دارند.
مونترال به لحاظ پیشینه آن مرکز فرهنگی و هنری شمال شرق آمریکا است. نمود آن را میتوان در معماری، سینما، موسیقی و نقاشی و مجسمه سازی بوضوح دید. هرساله فستیوالهای مختلفی را پذیرا است و افراد زیادی از گوشه و کنار دنیا برای شرکت در برنامه های مختلف به مونترال میایند.
مونترال یک شهر توریستی است و در فصل گرما هزاران نفر از اروپا، آمریکا و سایر نقاط دنیا برای دیدن مونترال به این شهر زیبا میآیند و بهمراه خود حجم قابل توجهی نقدینگی را به اقتصاد شهر تزریق میکنند.
دانشگاههای Concordia و McGill و Montreal و UQAM هرساله مقصد بسیاری از دانشجویان جدید است که از شهرهای مختلف کانادا و آمریکا و یا سایر نقاط دنیا وارد مونترال میشوند. بافت جمعیتی مونترال بشدت جوان است و این را در خیابان، اتوبوس و مترو میتوان براحتی تشخیص داد.
در استان کبک بطور کلی بخش عمده ای از مالیات صرف آموزش و کمک هزینه های آموزشی میشود که دانشجویان زیادی از آن بهره مند میشوند. هزینه های پایین زندگی در مونترال آن را به یک مقصد ایده آل برای تازه واردان تبدیل کرده و فضاهای شهری فراوانی که برای بچه ها، دانشجویان و خانواده ها طراحی شده این اقشار را ترغیب میکند که مونترال را برای زندگی انتخاب کنند.
بازار کار در مونترال در مقایسه با تورنتو طبیعتا کوچک تر است و فرصتهای شغلی البته زیادند اما منوط به دانش خوب فرانسه است و نمیتوانید انتظار داشته باشید که بدون آشنایی کافی با فرانسه برای طولانی مدت در مونترال بمانید و کار و زندگی کنید.
اقلیم مونترال و تورنتو بسیار شبیه به هم میباشد با این تفاوت که معمولا تابستانها یک یا دو درجه گرمتر از تورنتو است و زمستانها دو، سه درجه سردتر از تورنتو میباشد.
زندگی در مونترال به شما این امکان را میدهد که علاوه بر کار و تحصیل بتوانید فرصتی را برای تفریح یا بودن با خانواده داشته باشید. ورزش کردن در مونترال یک فرهنگ غالب است و بهمین دلیل همیشه در تابستان و زمستان افراد زیادی را میبینید که در حال دویدن، دوچرخه سواری، اسکیت کردن یا پیاده روی هستند. در محله های مرکزی تعداد زیادی ایستگاههای دوچرخه برای دسترسی شهروندان وجود دارد و همچنین مسیر مخصوص دوچرخه سواری امکان استفاده سریع و آسان را مهیا میکند.
دسترسی به مغازه ها و سرویسهای ایرانی براحتی امکان پذیر است اما این خدمات و فروشگاهها مثل تورنتو متمرکز در نقاط خاصی نیستند هرچند محله اِن.دی.جی بواسطه تمرکز ایرانیان شهرت خاصی دارد. هزینه مسکن در مونترال چیزی حدود 0.7 تا 0.8 تورنتو میباشد و البته میزان درآمد در مقایسه با شهری مثل تورنتو کمتر است.
طبیعتا بافت ایرانیان مهاجر در مونترال نیز جوان است و عموما دانشجویان و زوجهای جوان بدون بچه و یا خانواده های جوان با بچه های زیر 8 سال را شامل میشود. زندگی ایرانیان در مونترال بر خلاف تورنتو که جمعیت بسیاری از ایرانیان در محله های ویلایی نشین خانه شخصی دارند عموما در کاندوها و رنتالهای محله های داون تاون، کوت ده نژ، شربروک غربی و چند محله دیگر میباشد. مونترال یک شهر ایده آل برای تازه واردان جوان، دانشجویان و خانواده های بچه دار میباشد. شهری زیبا، آرام، شاد، و سرشار از پویایی و تکاپو حتی نیمه های شب !
در یک نگاه :
نگاه فلسفی که Government در هر یک از استانهای کانادا دارد میتواند در شکل گیری بافت اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی شهرهای مختلف بطور مستقیم یا غیر مستقیم اثرگذار باشد.
در استان کبک شما شاید با آسفالتهای پر از دست انداز، پلهای بتونی بظاهر فرسوده و ساختمانهای قدیمی و متروکه روبرو شوید، اما نگاه غالبی که در کبک هست متمرکز روی آدمها است.
در این نگاه اومانیستی سعی بر آن است که بجای سرمایه گذاریهای میلیارد دلاری برای راه و ساختمان، تمر کز بر روی سطح رفاه انسانها، امنیت روانی عمومی جامعه، شادی و آسایش خانواده ها و افراد کم درآمد و دانشجویان باشد. در آلبرتا آسفالت خیابانها وضعیت خوبی دارد، شهرها رونق بیشتری نشان میدهند، همه چیز مدرن تر بنظر میاید اما طبیعتا اگر بدنبال جایی هستید که Daycare های ارزان قیمت برای نگهداری از بچه ها ارائه کند، فضاهای شهری بی تکلف برای خانواده ها داشته باشد، کمکهای مالی کم نظیر به خانواده ها و افراد کم درآمد و تازه واردان و دانشجویان ارائه کند آدرس را اشتباهی آمدید !
این خود شما هستید که برنامه زندگی تان را پایه گذاری میکنید، بودن در شهری مثل تورنتو قطعا شما را با فرصتهای شغلی بیشتر روبرو خواهد کرد، این به شما کمک میکند تا آینده مطمئن تری داشته باشید، اما این اولویت همه خانواده ها نیست، بسیاری خانواده ها آرامش را اولویت خود میدانند و ترجیح میدهند در شهر های کوچکتری مستقر شوند. همچنین این آرامش ممکن است مطلوب برخی دیگر نباشد و آنها ترجیح بدهند با تلاش بیشتر و صرف ساعتهای بیشتر در روز با سرعت بیشتری به ساختن آینده خود کمک کنند.
این برعهده خود مهاجران است که با تعریف اولویتهای خود تصمیم بگیرند که در کدام شهر استقرار پیدا کنند، شاید تصمیم شما این باشد که مدتی را در مونترال باشید و بعد به تورنتو نقل مکان کنید. بسیاری خانواده های مهاجر چندین بعد از استقرار اولیه نقل مکان میکنند و مرحله به مرحله برنامه های خود را پیش میبرند تا موفقیت خود در فرآیند مهاجرت را تضمین کرده باشند یا آن را بهبود ببخشند.
ثبت دیدگاه