بازار مسکن روز به روز داغتر میشود. تا اواخرایپریل به سختی میشد یک خانه مناسب در بازار املاک پیدا کرد. بیشتر خانهها یا از نوامبر سال قبل باقی مانده بودند که صاحبانشان نتوانسته بودند آنها را به فروش برسانند یا اینکه خانهها کاملا ً از فرم خارج بودند و نیاز به تعمیرات اساسی داشتند و صاحبانشان ترجیح داده بودند که خانهها را با شرایط موجود بفروشند.
اما حالا در اواخر ماه می بازار مسکن کولاک میکند. هفته به هفته خانههای بیشتری برای فروش وارد بازار میشوند و ظرف کمتر از یک هفته بفروش میرسند. بطور معمول یک خانه روز چهارشنبه وارد بازار میشود، خریدارها میتوانند خانه را در آخر هفته بازدید کنند، صاحبخانه پیشنهاد قیمتها را تا آخر وقت دوشنبه قبول میکند و روز سهشنبه خانه بفروش رفته است. غیر ممکن به نظر میرسد ولی کاملا ًواقعیت دارد.
در صورتیکه تمایل دارید در فصل تابستان تعمیراتی در داخل خانه خود انجام دهید تا به ارزش خانه افزوده شود یا تمایل دارید که به ترکیب خانه دست بزنید و طرح مورد علاقه خود را پیاده کنید، بهتر است که در آخر هفتهها به منازلی که در همسایگیتان برای فروش قرار داده شدهاند سری بزنید و ببینید که آنها چطورترکیب خانه را عوض کردهاند. این بازدیدها به شما ایده میدهد که چه تغیراتی مناسب و چه تغیراتی نامناسب میباشند و فراموش نکنید که حتما ً دوربین به همراه داشته باشید و عکس تهیه کنید و اگر صاحبان خانه هم حضور داشتند، میتوانید در مورد تعمیرات و تغییرات سؤال کنید و من مطمئن هستم که آنها با علاقه زیاد تمام داستان را برای شما تعریف خواهند کرد. حتماً این کار را انجام دهید، هم فال است هم تماشا و فراموش نکنید که تجربه این بازدیدها را با من هم در میان بگذارید، خوشحال میشوم که از شما ایمیل (Email) دریافت کنم.
حالا که بازار مسکن بسیار داغ است و خانهها با سرعت بفروش میرسند، آیا این به این معنا است که دیگر خطری و بحرانی بازار مسکن را تهدید نمیکند و دیگر لزومی ندارد که نگران باشیم.
در مقاله قبل به پارامترهایی که در قیمت مسکن تأثیرگذار هستند اشاره کردیم.
GDP(Gross Domestic Product) که معادل وقت و انرژی است که صرف تولید یک محصول میشود منهای مواد اولیه مصرفی، مانند وقت و انرژی که یک نانوا صرف تهیه نان از آرد میکند. GDP رابطه مستقیم با درآمد افراد جامعه دارد. درآمد بالاترمعادل افزایش قدرت خرید خریداران مسکن و آن هم باعث افزایش رقابت بیشتر برای خرید خانههای بهتر در محلههای بهتر شهر میشود که در نهایت باعث افزایش قیمت مسکن میگردد.
تورم که ناشی از افزایش قیمت محصولات در یک بازه زمانی است دیگر پارامتر تاثیرگذار است و به دو صورت خود را نشان میدهد. صورت مثبت، آن است که افزایش تورم ناشی از افزایش GDPو افزایش درآمد خریداران و افزایش قدرت مالی آنها میشود و صورت منفی، آن است که افزایش تورم ناشی از کاهش مواد اولیه مصرفی باشد که باعث میشود صاحبان صنعت دستمزدهای خود را افزایش دهند تا بتوانند مواد اولیه مصرفی را با قیمت بیشتری تهیه کنند و افزایش دستمزدها باعث افزایش قیمت مسکن بطور کاذب و بیرویه میگردد که در نهایت باعث فلج شدن اقتصاد جامعه میشود.
نرخ مهاجرت دیگر پارامتری است که هر سال رو به افزایش و معادل نرخ تقاضا برای مسکن است. در صورتیکه عرضه و تقاضا با هم برابری نکنند، تقاضای بیشتر باعث افزایش قیمتها میگردد.
نرخ پائین بهره وام بانکی دیگر پارامتری است که باعث افزایش تعداد وام بگیرها و افزایش کاذب قدرت خرید خریداران مسکن و افزایش تمایل خریداران برای خرید خانههای بزرگتر (که خارج از توانایی مالی آنها است) و آنهم باعث افزایش رقابت در بازار و افزایش قیمتها میگردد.
حال که میدانیم چه پارامترهایی بر افزایش نرخ مسکن تأثیر میگذارند، سؤال این است که آیا در گذشته بحران مسکن در کانادا اتفاق افتاده است یا خیر.
سابقه بحران مسکن در انتاریو
متن کامل این نوشتار در هشتمین شماره نشریه پرنیان منتشر شده است.
ثبت دیدگاه